Projekt přístavby


   

 Hvězdárna Žebrák byla postavena v padesátých letech minulého století v "akci Z" a původně měla být mnohem větší. Podle dostupných stavebních plánů měla mít vlastní klubovnu a stávající prostor měl sloužit jako byt správce. I proto má stavba nepoměrně velkou kopuli oproti spodní části. Uvnitř se pak nachází dalekohled se zvláštní montáží ve tvaru vidlice. Stavitelé se inspirovali tehdejším největším dalekohledem světa na Mt. Palomaru v Kalifornii.

 Současné vedení města a hvězdárny podporuje myšlenku přístavby nového přírodovědného centra. Od znovuobnovení činnosti v roce 2004 totiž rapidně vzrostla návštěvnost akcí pořádaných hvězdárnou a její kapacita nestačí. Rovněž podmínky pro pozorování návštěvníků by se výrazně vylepšily, pokud by mohli pozorovat dalekohledem s moderním praktičtějším ovládáním.  

 

 První návrh přístavby navrhla společnost Spektra z Berouna. Vycházel z původní stavby, která byla rozšířena o vstupní foyer na místě, kde měla stát tehdejší kompletní hvězdárna. Nový přednáškový sál pak měl kopírovat terén a na terase měla být umístěna pozorovatelna s digitálním dalekohledem, jehož obraz by byl promítán návštěvníkům v sále. 

 Vítězný návrh připravila kancelář architektů BLOK IN, která měla zkušenost s přestavbou Hvězdárny Jičín. Rozšíření stávající budovy nedoporučila. Zbourání stávající budovy a vybudování nové budovy zase bylo proti mysli vedení města. Rozumným řešením se tak jevilo rozšíření pozemku a výstavba nové budovy samostatně za stávajícími stavbami. Púvodní hvězdárna by tak zůstala plně funkční jako jakýsi kus historie města a zároveň muzeum, nová budova by pak splňovala funkčnost v kombinaci s moderní architekturou. Pro tento návrh se vyslovili jak astronomové, tak i město Žebrák.

 Nová budova předpokládá vstupní foyer s pokladnou a astroprodejnou, sociálním zařízením, technickou místností a šatnou. Ve směru k městu je pak na pilotech umístěn přednáškový a promítací sál s výhledem na centrum města a hrady Žebrák a Točník. Z foyer se lze po schodech dostat do pozorovatelny s digitálním dalekohledem a kanceláře. Schody částečně slouží jako druhý debatní prostor se sezením pro skupiny a galerie s 3D modely těles ve vesmíru. Hlavní velký dalekohled je umístěn na podiu, k pozorování pak návštěvníci přistupují jednosměrně. Celá budova má i velký prostor před vstupem, parkoviště, nové úložné prostory a upraven je i terén na pozemku hvězdárny za účelem dalších speciálních akcí. Originálním způsobem je pak řešeno otevírání a zavírání pozorovatelny.

 

 

 Pokud se projekt podaří realizovat, stane se Žebrák centrem popularizace přírodních věd, vzdělání a moderní architektury. 

 

 

Přihlaste se k odběru novinek a astronomických předpovědí

Odběr je zdarma.

* povinné údaje

Prohlédněte si naše Astroinfo emaily.