Aktuality

Hvězdárna Žebrák oslavila výročí založení akcí SLUNOVRAT 65

Aktuality Zapsal Administrator v 24.06.2019

Hvězdárna Žebrák byla podle kopie dochovaného dokumentu zazděného v pilíři hlavního dalekohledu založena v roce 1954. U příležitosti slunovratu proto uspořádala vyjímečnou akci pod názvem SLUNOVRAT 65 v pátek 21. června 2019 v čase 17 - 22 hodin.

Nejdříve se návštěvníci sešli přímo u hvězdárny, kterou si mohli také prohlédnout včetně nově instalované výstavy Mezinárodní astronomické unie pod názvem "100 let: Pod jednou oblohou." Na pozemku u hvězdárny pak zazpívaly děti z pěveckého souboru Zvonek při ZUŠ Hořovice s pobočkou v Žebráku pod vedením barbory Janečkové a Marie Fajfrlíkové, proběhly krátké proslovy zástupců hvězdárny i starosty města Mgr. Daniela Havlíka a Pavla Suchana z Astronovkého ústavu Akademie věd České republiky a České astronomické společnosti. Ten z rukou starosty města obdržel čestné členství Hvězdárny Žebrák, naopak hvězdárna Žebrák obdržela darem "kousek pravé astronomické tmy, kterou bude vypouštět před dalekohledem vždy při nočních pozorováních."

Protože zároveň probíhala v Žebráku i Muzejní noc, další program se přesunul do Galerie Jaroslava Hněvkovského, kam dorazil i pilot Roman Kramařík, který u příležitosti výročí 100 let založení Československa absolvoval první český sólový oblet zeměkoule a taky Mgr. Maciej Zapiór, PhD. z Astronomického ústavu Akademie věd České republiiky, který uvedl specifickou formu fotografování pomocí solarografické kamery. Následoval workshop solarografie, při kterém si návštěvníci vyrobili a odnesli vlastní solarografické kamery. Jedna z nich byla umístěna přímo na budově muzea, několik pak na hvězdárně. Jaký bude výsledek snažení, to se dozvíme na podzim.

Fotografie naleznete TADY, další jsou TADY.

A ještě krátké video:

Poslední změna: 26.07.2019 v 04:49

Zpět