Aktuality

Noc vědců 2015 bude na Hvězdárně Žebrák mimořádná!

Aktuality Zapsal Administrator v 28.08.2015

  Hvězdárna Žebrák vás zve na Evropskou Noc vědců v pátek 25. září. Letošní program proběhne v čase 18 – 22 hodin. A co vás čeká letos? OSLAVÍME ROK SVĚTLA! Když si s sebou vezmete chytrý telefon, představíme vám i 3D aplikace pomocí speciálních brýlí přímo s vaším zařízením! Představíme nový PLANET PARK na pozemku hvězdárny a budete si moci prohlédnout naše přístrojové vybavení. Jmenujeme nového čestného člena Hvězdárny Žebrák, promítneme noční oblohu a představíme novou Pohádku z hvězd! Budeme pro vás mít extra dárek... A pozveme vás na novou unikátní výstavu do kopule pod názvem: Pohledy do nebe.

Na výstavě se můžete podívat např. na nejkrásnější planetu Saturn v naší Sluneční soustavě, na známou Krabí mlhovinu v naší Galaxii a podíváte se i do vzdálených světů cizích galaxií. Fotografie byly pořízeny na jedné z nejvýkonnějších observatoří světa na Mt. Paranalu v Chile, kterou provozuje Evropská jižní observatoř, jíž je Česká republika od roku 2007 členem. Produkce: Astronomický ústav AV ČR, Evropská jižní observatoř.

A upoutáme na následující úkaz zatmění Měsíce. To vše a další překvapení budete moci zažít na Hvězdárně Žebrák. VSTUP NA TUTO AKCI JE ZDARMA 
 


PROGRAM
18:00 začátek akce, možnost stáhnout si aplikace (FREE WIFI) a prohlídka hvězdárny
19:30 OSLAVA ROKU SVĚTLA, představení Hvězdárny Žebrák a úchvatných videí, jmenování nového čestného člena Hvězdárny Žebrák a premiéra nové zimní Pohádky z hvězd, kterou namluvila Jitka Zelenková, informace o zatmění Měsíce 28. září a promítání noční oblohy
20:30 prezentace aplikací pro 3D brýle a chytrý telefon (Václav Keberdle)
21:00 pozorování noční oblohy v kopuli v případě jasného počasí
22:00 konec akce

V průběhu celé akce občerstvení, nová výstava Pohledy do nebe, nový PLANET park na pozemku Hvězdárny Žebrák.  
Program v čase 19:30 - 21 hodin probíhá na pozemku Hvězdárny, objekt bude po tuto dobu uzavřen...
Každý návštěvník si odnese malý dárek v podobě svítících náramků a speciální samolepky ŽE...

Pár fotografií z výstavy zde:

 

A kdo se stane dalším čestným členem Hvězdárny Žebrák?

 

 

Obyvatelům města Žebrák dorazila i tato pozvánka do schránek:

 

 

A samolepka k vyzvednutí i na hvězdárně vypadá takto:

 

 

Hvězdárna Žebrák na serverech:

Noc vědců

Astro

 

Při Noci vědců slavíme také ROK SVĚTLA na Hvězdárně Žebrák. Bude to u nás velmi netradičním způsobem a uvidíte zařízení, které můžete vidět pouze z leteckého pohledu! Více prozradíme až na Hvězdárně Žebrák!

Poslední změna: 25.09.2015 v 08:43

Zpět