Aktuality

Noc vědců bude i na Hvězdárně Žebrák ON-LINE

Aktuality Zapsal Administrator v 16.11.2020

Také na Hvězdárně Žebrák měla 27. listopadu proběhnou Noc vědců na téma ROBOT. S ohledem na vládní omezení připravujeme ON-LINE program.

Namísto prohlídky hvězdárny a diskuze s místními astronomy, přednášky o robotizaci největšího astronomického dalekohledu v České republice s RNDr. Miroslavem Šlechtou, vědeckým pracovníkem Stelárního odd. AsÚ AV ČR, v.v.i., přednášky o využití robotů v astronomii, prezentaci 3D tiskáren včetně ukázek 3D tisku, promítání nové astronomické pohádky s Hanou Zagorovou, soutěží a kvízů pro zejména dětské návštěvníky a v případě příznivého počasí pozorování objektů noční oblohy dalekohledy 

jsme připravili speciální film, který byl natočen ve spolupráci s Astronomickým ústavem Akademie věd České republiky. Podíváme se v něm přímo ke dvoumetrovému Perkovu dalekohledu v Ondřejově s dr. Šlechtou, zastavíme se i u plně robotického dalekohlledu BART s dr. Janem Štroblem. O robotech v profesionální astronomomii si s námi popovídají také Mgr. Richard Wünsch a dr. Soňa Ehlerová. Na youtube bude video k dispozici od 24. listopadu na Facebooku hvězdárny pak bude zveřejněno v den letošní Noci vědců, tedy 27. listopadu.

Na vaši návštěvu Hvězdárny Žebrák se tedy budeme těšit zase příště.

Další podrobnosti v našem seriálu:

Poslední změna: 19.11.2020 v 22:08

Zpět