Aktuality

NOC VĚDCŮ V ŹEBRÁKU PŘIVÍTÁ I VĚDECKÉ KAPACITY

Aktuality Zapsal Administrator v 22.09.2011

Už zítra přivítá Hvězdárna Žebrák návštěvníky na Evropské Noci vědců! Začínáme již v 17 hodin! V 18 hodin se pak můžete těšit na RNDr. Jana Zedník, vědeckého pracovníka Geofyzikálního ústavu AV ČR. S sebou bude mít i nejrůznější seismologické přístroje, a tak si je budeme moci nejen prohlédnou, ale i vyzkoušet v praxi. Každý z návštěvníků si bude moci vyvolat jemné zemětřesení!

RNDr. Jan ZedníkZemětřesení - ničivá síla i nástroj na poznávání planety Země

Host: RNDr. Jan Zedník, vědecký pracovník Geofyzikální ústav AV ČR

Zemětřesení pohřbila v historii celá města, vyvolává ničivé vlny tsunami , oživuje smrtící sopky a provází i vznik kontinentů. Všichni je známe jako jeden z nejničivějších přírodních jevů na Zemi. Málo se ví i o tom, že elastické vlny, které vznikají v důsledku zemětřesení a šíří se celým zemským tělesem, mají nezastupitelnou úlohu při poznávání naší planety. Seismologie tak významně přispívá ke studiu stavby Země a procesů, které v ní probíhají.

Hvězdárna Žebrák také připravila nový audiovizuální pořad, na památku jej na CD dostane i každý z návštěvníků. Noční obloha se mj. premiérově bude promítat už po 20. hodině přímo na budovu hvězdárny.

Kromě toho návštěvníci obdrží červená světýlka pro astronomická pozorování, astronomické pexeso složené z českých fotografií nebeských objektů, lentikulární pravítko a budou moci získat i zrcadlový astronomický dalekohled. Na Hvězdárně Žebrák se na vás těšíme až do půlnoci. Více info najdete i v našem programovém letáku.

NOC VĚDCŮ 2011 NA HVĚZDÁRNĚ ŽEBRÁK aneb PODAŘÍ SE NÁM U HVĚZDÁRNY ŽEBRÁK VYVOLAT JEMNÉ ZEMĚTŘESENÍ?

Hvězdárna Žebrák se stala za Českou astronomickou společnost hlavním českým koordinátorem

Noci vědců. Při té příležitosti připravila také přímo v Žebráku zajímavý program pro veřejnost. V roce 2011 navíc neuvidíte pouze práci astronomickou a meteorologickou, kterou provozuje přímo hvězdárna, ale i seismologickou! Mimo prohlídky hvězdárny spojené s pozorováním dalekohledy a informace o meteostanici Žebrák si budete moci poslechnout povídání o ničivé síle zemětřesení a vyzkoušíte si i opravdové seismologické přístroje! Hostem Hvězdárny Žebrák bude i seismolog a vědecký pracovník Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR, RNDr. Jan Zedník! Navíc budete moci v soutěži vyhrát astronomický dalekohled, získat řadu dárků a novinkově pro vás chystáme novinku - projekci noční oblohy na budovu hvězdárny s hudebním doprovodem!

PROGRAM PODROBNĚJI:

17,00 otevření Hvězdárny Žebrák pro veřejnost

18,00 Seismologie s RNDr. Janem Zedníkem a praktickými ukázkami starého a nového seismometru a registračního zařízení. Každý z návštěvníků si bude moci vyrobit vlastní zemětřesení!

20,00 promítání noční oblohy na budovu hvězdárny s hudebním doprovodem

21,00 astronomická pozorování dalekohledy za příznivého počasí a prohlídka hvězdárny a přístrojů

Vstup na tuto akci je ZDARMA, akce probíhá za každého počasí do pravé půlnoci.

Poslední změna: 22.09.2011 v 11:41

Zpět