Aktuality

Opravdu Vám nechyběl? - Den hvězdáren a planetárií

Aktuality Zapsal Administrator v 06.02.2019

Stalo se již velkou tradicí oslovit návštěvníky, a hlavně potenciální návštěvníky, různých institucí například za pomoci „Noci v knihovně, v kostele, v muzeu … či kdokoliv jinde …“. Ovšem pro české milovníky astronomie podobná akce chyběla. Tedy, „Den hvězdáren a planetárií“ je tu. 15. března 2019.

Ano, zní to možná podivně, vždyť hvězdárnu máme mnohdy spojenu s noční návštěvou jakési kulovité budovy s dlouhými „trubami“, skrze které se díváme na Měsíc či Saturna. Nu ano, to je jistě správné, ale jsou i takové hvězdárny, které nás uvítají i ve dne. Buď třeba opět u dalekohledu, kterým můžeme pozorovat třeba naše Slunce, nebo se můžeme i ve dne kochat noční oblohou pod kopulí některého z našich planetárií. Nu a „den“ v sobě zahrnuje vlastně jak den, tak i noc, tedy celých 24 hodin, dobu světla i tmy.

Asociace hvězdáren a planetárií proto vyhlásila český „Den hvězdáren a planetárií“, tedy den, kdy bychom chtěli všem astronomii milovným lidem připomenout, že nad našimi hlavami se nachází obloha, po které se pohybují hvězdy, planety, Měsíc i Slunce, tu a tam se mihne meteor či kometa, tu a tam kosmická stanice či družice a že na toto vše můžeme podívat jednak svýma očima, jednak dalekohledy a jednak prostřednictvím projektorů našich planetárií.

Rok 2019 je prvním ročníkem tohoto „dne“. Prvním, zkušebním, pokusným, ale v každém případě začínajícím. Jeho datum byl pro rok 2019 stanoven na 15. března. Pokud byste se chtěli v tento den podívat na některou z Vašich oblíbených či blízkých hvězdáren podívat, shlédněte prosím její webovské stránky či plakáty, zda je hned v tomto prvním roce do projektu zapojena a zda se na ni můžete přijít podívat. Ovšem, i kdyby nebyla, stejně se tam určitě v otvírací době podívejte, prostor nad našimi hlavami vždy stojí za podívání.

Ovšem, i když se nestihnete přijít podívat letos, nebo bude zataženo, nebo se Vám prostě nebude chtít, budete mít možnost i v letech příštích. Termín však není pevný, ovšem vzhledem k nejrůznějším soumrakovým, pozorovacím, pracovním i odpočinkovým faktorům je stanoven na pátek nejblíže první čtvrti v březnu každého roku. Takže si můžete udělat i plán dlouho dopředu …

Den hvězdáren a planetárií 15. března 2019 je tu a je na nás a na Vás, jak s ním naložíme. Ovšem ať tak či tak, kdykoliv se podíváte na nějakou z našich hvězdárně, jistě nebudete zklamáni.


 A jak se připojí Hvězdárna Žebrák?

 Pátek 15.3. od 20 hodin DEN HVĚZDÁREN

 První ročník Dne Hvězdáren, poprvé také na Hvězdárně Žebrák. Chystáme pro vás speciální program, promítání a v případě příznivého počasí i pozorování objektů noční oblohy dalekohledy.

Poslední změna: 06.02.2019 v 15:13

Zpět