Aktuality

Perseidy 2015 s Hvězdárnou Žebrák

Aktuality Zapsal Administrator v 10.08.2015

V noci ze středy 12. na čtvrtek 13. srpna nastane maximum meteorického roje Perseid. V čase mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní budeme moci za jasné oblohy a ideálně na neosvětleném místě moci pozorovat až 100 meteorů za hodinu. Jde o drobné úlomky kamenů, které na své dráze zanechala kometa 109P Swift - Tuttle objevená už v roce 1862 v Americe. Perseidy jsou světelné stopy na obloze zdánlivě vylétávající ze souhvězdí Persea. K pozorování nebude třeba žádný dalekohled, stačit bude pouze jasná obloha a volné prostranství s nejlepším výhledem až k obzoru ve všech směrech. Jedině tak máte šanci odhalit co největší množství meteorů. Pokud chcete pozorovat jejich četnost, zvolíte si jednoho zapisovatele, pak už se jen z trávy ozývají hlášení STOP, pokud meteor letící správným směrem, tedy z tzv. radiantu v souhvězdí Persea, zpozorujete.

 A ještě pro zajímavost. Perseidy, to jsou také tzv. slzy svatého Vavřince. Vavřinec byl v polovině 3. století jedním z církevních hodnostářů strážících majetek v Římské říši. Při pronásledování Křesťanů prý neuposlechl příkaz krutého římského císaře Valeriána, kdy měl odevzdat církevní majetek vládci a raději jej rozdal chudým. Několik dní po jeho popravě 10. srpna 258 podle svědectví lidí z nočního nebe padaly třpytivé slzy, a proto se od této události Perseidy lidově nazývají také „slzy svatého Vavřince“.

O Perseidách přineseme i řadu rozhovorů v médiích a připravíme krátké povídání i po promítnutí filmu v plzeňském Prazdroji.

Na hvězdárně Žebrák navíc vysvětlíme vznik meteorického roje a společně s vámi budeme pozorovat hromadně. Nezapomeňte si deku a dobrou náladu a o půlnoci naviděnou!

Vizualizace ze zahraničí: VIDEO ZDE a ZDE.

Poslední změna: 10.08.2015 v 21:06

Zpět