Aktuality

To tu ještě nebylo! Pozorování oblohy při letním kině a ještě v plzeňském Prazdroji! Od 8. července!

Aktuality Zapsal Administrator v 07.07.2015

Hvězdárna Žebrák celé letošní léto hostovala při letním kině plzeňského Prazdroje v rámci seriálu letních akcí Léto v Prazdroji 2015! Začali jsme 8. července a pak jsme se viděli každou středu vždy po promítnutí filmů. V případě zatažené oblohy vždy po filmu následovalo krátké povídání o hvězdárně, promítali jsme noční oblohu a zobrazovali aktuální objekty na obloze s výkladem, kde se nacházejí. V případě jasné oblohy byl vždy k dispozici astronomický dalekohled, aby bylo možné se na nebeské objekty podívat zblízka. 

Seznam filmů, které předcházely pozorování:

Datum Film od 21:15 Promítání noční oblohy
8. 7. 2015 Samotáři  Ano
15. 7. 2015 Nedotknutelní  Ano
22. 7. 2015 Perný den  Ano
29. 7. 2015 Nespoutaný Django  Ano
5. 8. 2015 Vlk z Wall Street  Ano
12. 8. 2015 Podraz  Ano
19. 8. 2015 Rivalové  Ano
26. 8. 2015 Divoké historky  Ano

Více o akci zde:

http://www.prazdrojvisit.cz/kalendar-akci/leto-v-prazdroji-2015/

Fotografie z první akce:

Fotografie z druhé akce. Byl krásný letní večer a taky jasno. Pozorovali jsme Saturn. Když se začalo zatahovat, namířili jsme dalekohled ještě na kulovou hvězdokupu M13.

Třetí akcí se sice prohnala přeháňka, ale na promítání oblohy zůstala spousta lidí a rozdali jsme i hromady hvězdných map.

Konečně bylo jasno. Ale i pořádná zima. Tentokrát jsme pozorovali Měsíc a barevnou dvojhvězdu Albireo. Těšíme se zase příště!

 Noc s hvězdami v plzeňském Prazdroji se opět vydařila. Díky jasnému počasí se nejen promítalo, ale i pozorovalo. Například Měsíc, kulová hvězdokupa M31 v souhvězdí Herkula, dvojhvězda Albireo v Labuti nebo hvězdný systém Alcor Mizar... Za týden se těšíme zas. A pozorovat budeme i Perseidy! 

 

Další promítání filmu v Plzni opět doprovázela projekce vizualizace aktuálního úkazu, meteorického roje Perseid. Po přesunu na temné parkoviště v dolní části areálu se poměrně velké množství návštěvníků věnovalo pozorování Perseid i s patřičným výkladem. I přes oblačnost a velké přesvětlení oblohy nakonec byly pozorovány cca 4 velmi jasné kousky. 

 Předposlední pozorování se neuskutečnilo z důvodu velmi nepříznivého počasí. To poslední bylo naopak doprovázeno obrovským množstvím účastníků. V hlavní roli Měsíc.

Poslední změna: 27.08.2015 v 13:41

Zpět