Aktuality

Víkend s Hvězdárnou Žebrák se vydařil! Zdravili jsme turisty a plný byl i velký sál Kulturního klubu na naší dětské akci! A pokračujeme dál!

Aktuality Zapsal Administrator v 13.04.2015

Víkend 11. a 12. dubna se na Hvězdárně Žebrák velmi vydařil. V sobotu proběhl Žebrácký vandr a v té souvislosti nás návštívila opravdu velká spousta lidí. Podobně tomu bylo i v neděli, kdy ve velkém sále Kulturního klubu proběhly dětské dílnyčky, workshop a zábavné odpoledne. 

Zatímco v sobotu měli návštěvníci na jedné z vybraných tras možnost vidět kopii meteoritu, který poblíž hvězdárny před 191 lety dopadl a prohlédli si i velký astronomický dalekohled v kopuli a krátký audiovizuální pořad, v neděli před opravdu zcela naplněným sálem velkého sálu Kulturního klubu proběhl dosud největší dětský program Hvězdárny Žebrák. Děti se měly možnost dozvědět se něco o naší Sluneční soustavě, o hvězdárně a o astronomii, promítaly se pohádky, oceňovaly se správné odpovědi astronomického kvízu a také nádherné obrázky dětí, proběhlo taneční vystoupení dětí z TJ Olešná i pohádkové představení O zvířátkách a loupežnících dětí z Jíviny, Tvořivý ráj Hořovice nabízel dětem malování dřevěných planet, proběhl workshop Kláry Smolíkové s komiksovou knihou Viktorka a vesmírná dobrodružství se sestavováním komiksového obrazu, byl zde skákací hrad i stan pro nejmenší, sestavovaly se souhvězdí, poznávaly se objekty z vesmíru, omalovávalo se a řešilo se i velké astronomické pexeso. Tento dosud největší astronomický program ocenila návštěvnost takřka dvou stovek návštěvníků zejména  z řad dětí. Moc děkujeme za vaši účast!

Fotografie z víkendových akcí přineseme v naší fotogalerii a zde vás o tom budeme informovat. Vybrané obrázky vystavíme na hvězdárně.

Už brzy, konkrétně 2. května vás čeká další program na hvězdárně a opět bude vyjímečný. V rámci 15. ročníku spanilé jízdy mopedistů přímo na náměstí vystoupí autor písničky Hvězdy stárnou nad hvězdárnou Žebrák Josef IX. a na hvězdárně mimo den otevřených dveří bude na tento jediný den instalována výstava o světelném znečištění z krásnými fotografiemi. Proto bude stát za to vyšlápnout si na kopec. A o dalších 14 dní později 16. května pak na hradě Točník promítneme dosud největší pohled na noční oblohu spojený s netradiční noční prohlídkou hradu. Moc se na vás těšíme a doufáme, že jste o uplynulém víkendu byli spokojeni.

Poslední změna: 13.04.2015 v 06:50

Zpět