Aktuality

Aktuality » Aktuality
Konstrukce kopule pro malé planetárium v Žebráku je hotová

Práce na přípravě nového vzdělávacího centra Hvězdárny Žebrák na náměstí pokračují. Ve společnosti DECOLED konstruktéři dokončili speciální konstrukci pro malou kopuli planetária.

Proběhl XIII. hasičsko-městský ples

V sobotu proběhl už XIII. hasičsko-městský ples. Celá akce měla báječnou atmosféru. Přinášíme několik fotografií.

První cesta ke hvězdám hlásí plně obsazeno

Máme radost i tak trochu trému. Nový pořad Hvězdárna dětem - Cesta ke hvězdám 4. dubna na hvězdárně je plně obsazen. Budeme se na vás moc těšit. A další termín vyhlásíme k rezervaci opět měsíc předem.

Po stopách slavných astronomů

Tycho Brahe a Johannes Kepler, to byli významní astronomové, kteří sešli okolo roku 1600 v Praze, aby zde prováděli vědecké pozorování. My vás v seriálu V záři hvězd zavedeme společně s Petrem Zemánkem, kastelánem hradů Žebrák a Točník, na místa jejich bádání.

Z historie

Máme pro vás jeden stařičký pohled na náměstí v Žebráku, kde se konaly trhy. Podobně jako za dob vlády císaře rakouského, krále Františka I. na českém trůnu, kdy dopadl do oblasti poblíž města meteorit. Letos to bude 200 let. Při té příležitosti pro vás chystáme řadu speciálních akcí. Kdo by řekl, že jednou bude nad městem stát hvězdárna a na náměstí už brzy bude i malé planetárium.

Letní kino na hvězdárně bude sluneční se snímkem Helios

Také letos pro vás připravujeme Letní kino u hvězdárny. Tentokrát uvedeme dokumentární film Helios s prof. Předsedou se stal RNDr. Miloslavem Druckmüllerem, CSc. Je to příběh českého matematika, který nám odhalil novou tvář Slunce. Ten díky svému koníčku vytvořil unikátní metodu fotografování sluneční korony a znovu rozpoutal zájem mezinárodních vědců o studium Slunce prostřednictvím úplného zatmění.

Kapacita exkurze do Astronomického ústavu v Ondřejově je zcela naplněna

Děti z Klubu malých hvězdářů i zájemci okolo Hvězdárny Žebrák vyrazí už 6. dubna v dopoledních hodinách do Astronomického ústavu v Ondřejově na speciální exkurzi. Kapacita je v tuto chvíli zcela naplněna, děkujeme za váš zájem.

V Žebráku proběhne 24. ročník srazu mopedů

V sobotu 4. května proběhne už 24. celorepublikový sraz mopedů. Jste srdečně zváni. Speciální doprovodný program chystá i Hvězdárna Žebrák. Více už brzy.

Pohádkový den Žebrák Točník byl představen na veletrhu Holiday World

Už 21. června proběhne v Žebráku, a také na hradech Žebrák a Točník, už 22. Pohádkový den. Loni byla Hvězdárna Žebrák ustavena pohádkovým králem Václavem V., Vydrou zvaným pohádkovou Hvězdárnou a Vláďa Slezák se stal mimo ministra rozhlasu také ministrem hvězd, Pavel Suchan pak ministrem pro temné nebe. Vše bylo odprezentováno také na výstavě Holiday World na výstavišti PVA Praha Letňany. Podívejte se na fotografie...

Vše nej Jiřímu Grygarovi k 88. narozeninám

Když jsme před třemi lety uváděli toto video, RNDr. Jiří Grygar, CSc. slavil půlkulaté narozeniny. Od té doby jsme natáčeli a setkali se ještě jednou. Letos 17. března oslavil 88 a my mu přejeme hlavně hodně zdraví!!! A přidáváme i jednu milou vzpomínku na seriál Okna vesmíru dokořán. Další díly s Jiřím Grygarem najdete v našem seriálu. Stačí zadat klíčová slova V záři hvězd a Jiří Grygar.

Den hvězdáren proběhl i na Hvězdárně Žebrák za velkého zájmu návštěvníků

Letošní Den hvězdáren a planetárií se vydařil. Na Hvězdárnu Žebrák přišla opravdu hromada návštěvníků. A my moc děkujeme za váš zájem.

V záři hvězd se Jan Spratek bude věnovat kosmonautice

Jan Spratek z pražského planetária navštívil Hvězdárnu Žebrák. A prozradil novinky v kosmonautice. Co se chystá? Podívejte se na nejnovější díl seriálu V záři hvězd v neděli v 9:00.

Chystáme pro vás nová trika Hvězdárny Žebrák

Vzhledem k tomu, že zájem o trika je veliký, právě jsme pro vás přichystali edici 2024. Trika budou pánská i dámská a hlavně nově i dětská. Právě odešla objednávka do výroby. Jak se vám líbí?

Stavíme konstrukci pro kopuli planetária

Práce na místnosti s planetáriem na náměstí v Žebráku se dávají do pohybu. Právě jsme schválili konstrukci pro kopuli a začínáme stavět. Následovat budou i další zejména designové úpravy v místnosti. Máte se na co těšit.

Pohádkové knihy seženete i na hvězdárně ve Vlašimi

Také do Vlašimi jsme dodali nové Příběhy z hvězdárny a doplnili Pohádky z hvězd. Je to další z báječných míst, kde naše knihy seženete.

Spustili jsme rezervace na letošní Noční Točník 12. dubna

Chcete společně s Hvězdárnou Žebrák vyrazit na tradiční jarní setkání na hrad Točník? Tentokrát proběhne 12. dubna od 20:00 a čeká vás tradiční noční prohlídka, promítání a za bezoblačné oblohy i pozorování dalekohledem. Termín je situován tak, aby bylo co pozorovat. Nabídneme pohled na Měsíc nebo planetu Jupiter. Vstupné je kombinace vstupného na hrad plus 50 Kč hvězdárna.

Rezervace na exkurzi do Ondřejova spuštěny

Právě jsme spustili rezervace na výlet s Klubem malých hvězdářů do Ondřejova.

Duben na Hvězdárně Žebrák

Nový pořad Cesta ke hvězdám, první program v místnosti SKY ROOM na Náměstí, noční hrad Točník anebo speciální exkurze do Astronomického ústavu Akademie věd ČR do Ondřejova. Takový bude pořad Hvězdárny Žebrák v dubnu.

Veletrh HOLIDAY WORLD s Hvězdárnou Žebrák

Další ročník veletrhu HOLIDAY WORLD & REGION WORLD se uskuteční v termínu 15. - 17. března 2024 opět v areálu PVA EXPO Letňany se tentokrát zúčastní zástupci Hvězdárny Žebrák, města Žebrák a hradů Žebrák a Točník. Představíme zde konání 22. Pohádkového dne na hradě Točník a na Náměstí v Žebráku. Účastnit se bude i král Václav V. Vydra zvaný a celá pohádková družina. Představíme zde i oslavy 70. výročí hvězdárny a 200. výroční pádu meteoritu Žebrák. Srdečně vás zveme.