Aktuality

Noc vědců 2020 ONLINE - AKTUALIZUJEME (27.11.)

Aktuality Zapsal Administrator v 27.11.2020

Právě dnes, tedy 27. listopadu, se koná Noc vědců 2020. A celá je tentokrát vzhledem k vládním opatřením online. Hvězdárna Žebrák připravila na 14:00 speciální film a má pro vás i řadu dalších překvapení. Přidávat je budeme na náš Facebook i sem na stránky. Přejeme vám hezký den.

Na Facebook jsme zařadili až do půlnoci další hromady přednášek od našich kolegů. Pokud i vy máte jakékoliv dotazy, neváhejte se zeptat. Nejlépe na mail: slezak@astronomica.cz. Odpovědi zveřejníme tady a případně i na Facebooku... Hezkou Noc vědců...

Jak jsme natáčeli film pro Noc vědců, podívejte se na fotografie... Všechny TADY.

rfv

U příležitosti Noci vědců s podtitulem Člověk a robot připojujeme časosběrné video z tisku slunečních hodin 3D tiskárnou.

Naše video o robotech v profesionální astronomii i ve znakové řeči.

 

Co se myslí robotickým dalekohledem a jak dnes vědec astronom pracuje s dalekohledy a jejich daty? Jaké to má omezení a kde ještě pracuje člověk? K tématu vyprávějí čtyři pracovníci Astronomického ústavu AV ČR- Miroslav Šlechta ze Stelárního oddělení, který má na starosti největší český dalekohled o průměru dva metry, Jan Štrobl ze skupiny astrofyziky vysokých energií Stelárního oddělení a také Richard Wünsch a Soňa Ehlerová z Oddělení galaxií a planetárních systémů. Přednáška měla původně zaznít trochu jinak a jinde - na Hvězdárně Žebrák. Pro tuto online příležitost tak Hvězdárna Žebrák a Astronomický ústav AV ČR spojily síly a tady je výsledek. 

Na 3D tiskárnách se dají vytisknout i krásné 3D sluneční hodiny. Jak? Ukážeme vám to ve speciálním videu.

Naším dalším tématem na Noci vědců 2020 měli být 3D tiskárny. Tady je z nich jeden aktuální výstup. Porovnání vzoru - Hale teleskopu na Mt. Palomaru v Kalifornii, podle kterého byla inspirována výroba dalekohledu v Žebráku, a samotné budovy naší hvězdárny.

Výhradně pro Hvězdárnu Žebrák připravuje předpověď počasí RNDr. Magdalena Lípová. Jaké počasí nás tedy čeká v nejbližších dnech?


Předpověď počasí na víkend 28. a 29. 11. a vyhlídka na počasí v týdnu od 30.11. do 4.12.2020 od RNDr. Magdaleny Lípové speciálně pro Hvězdárnu Žebrák 

28. SO V sobotu bude ještě pokračovat inverzní počasí. Bude zataženo nízkou oblačností, místy mlhy i mrznoucí. Ojediněle se může vyskytnout slabý déšť nebo mrholení, místy mrznoucí a t.zn. tvorbu ledovky. Během dne místy i polojasno. Ranní teploty +1/-3 st., denní 1/5 st. Vítr slabý S/SV.

29. NE Zataženo až oblačno, místy přechodně i polojasno. Na S a SV místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Ranní teploty 0/-4 st., denní 0/+4 st. Vítr slabý SZ/S.

30. PO až 4. PÁ První adventní týden už bude mít zimní počasí. V pondělí bude oblačno až zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách déšť se sněhem nebo déšť. Během dne ubývání oblačnosti i srážek. Od úterý už bude proměnlivá, ale spíš zvětšená oblačnost. Srážky budou v nejnižších polohách smíšené, nebo i dešťové, od středních poloh výše sněhové. Koncem pracovního týdne bude ubývat oblačnosti i srážek. Ranní teploty 0/-5 st, pokud se vyjasní tak -2/-6 st. Denní teploty -2/+2 st. Vítr většinou slabý, postupně mírný JV.

 Přesně takto nyní zaznamenáváme průlety bolidů v systému (ODKAZ NA LISTOPADOVÉ ZÁZNAMY):

 

Co vlastně zaznamenává naše bolidová kamera? Podívejte se na aktuální online záznam. Najdete ho i tady ve švýcarské síti RMOB - Radio Meteor Observation Bulletin.

 

Chcete vědět, co vám aktuálně létá nad hlavou? Podívejte se tady. Nově je do systému připojena od dnešního dne i modernizovaná stanice Hvězdárny Žebrák.

ZÁSAH! Od dnešního dne u příležitosti Noci vědců 2020 opět monitoruje naše modernizovaná stanice Bolidozor nebe nad střední a jižní Evropou. Když proletí meteor atmosférou, uvidíte na mapce puntík v našem místě a zároveň uslyšíte zvukový doprovod. Během dne Vám poskytneme další zajímavosti a zajímavé tabulky, ze kterých uvidíte četnost průletů meteorů nad našimi hlavami.



Modernizovaná stanice Bolidozor ZEBRAK R5

Akce Noc vědců právě začíná. A protože je letos online, může být vlastně celý den. Chystáme pro vás několik opravdu velkých překvapení a ve 14 hodin také film o robotech v profesionální astronomii ve spolupráci s Astronomickým ústavem AV ČR. Ještě předtím se ovšem podíváme do místa národních koordinátorů, do Ostravy. Právě tam, resp. v ostravském planetáriu, jsme letos potkali i slečnu robotku Engie. A ta vypočítala jako nic číslo pí. Kdo ví, jestli nepočítá do dnešního dne...

Aktualizovaný plakát Noci vědců:

O čem bude letošní Noc vědců na Hvězdárně Žebrák?

 

Celostátní pozvánka v naší produkci:

 

Poslední změna: 27.11.2020 v 18:35

Zpět