Aktuality

Aktuality » Aktuality
Obrázky dětí z výtvarné soutěže budou dál k vidění

Obrázky dětí z výtvarné soutěže budou dál k vidění. Nejdříve na loučení se školním rokem v KK Žebrák a následně na hradě Točník.

Hezká vzpomínka na spolupráci s Hankou Zagorovou

Facebook nám nabídnul hezkou vzpomínku. Před lety jsme natočili pohádku O žirafě, která se zasnila. Hlas do této pohádky propůjčila Hanka Zagorová. Pro její příznivce budeme mít o těchto prázdninách velmi zajímavou zprávu. Sledujte nás, dozvíte se víc.

Oslavy hvězdárny začaly slunovratem pod Točníkem

Oslavy 70. výročí Hvězdárny Žebrák začaly pozorováním noční oblohy pod hradem Točník a přesunuly se i k Hostinci u krále Václava IV. Vše proběhlo přesně v okamžiku letního slunovratu. 

Jedna škola za druhou, zdravíme do Berouna

Je období školních výletů, a tak nás navštěvují nejrůznější školy a školky. Například 2. ZŠ a MŠ Beroun 1. a 3. třída. Děkujeme za návštěvu a zdravíme zvídavé děti.

Návštěva Sunny Canadian School na hvězdárně

Na Hvězdárnu Žebrák zavítali studenti ze Sunny Canadian School. Proběhla prohlídka hvězdárny, pozorování Slunce i návštěva planetária. Dále jsme pro naše milé návštěvníky domluvili i ubytování pod širým nebem v prostorách hradu Točník s kastelánem Petrem Zemánkem.

Hvězdárna Žebrák také v Infocentru

Město Žebrák má nové infocentrum. A v něm také najdete upomínkové předměty hvězdárny včetně knih Pohádky z hvězd a Příběhy z hvězdárny. 

Proběhlo hudebně taneční vystoupení v Kařezu

V neděli 16. června proběhlo Hudebně taneční odpoledne v Kařezu. Průvodcem byl Vláďa Slezák a svěřenci Lucie Šindlerové podávali neskutečné výkony. Zdravíme do Kařezu.

22. Pohádkový den úspěšně proběhl v Žebráku

Na hradě Točník a ve městě Žebrák proběhl 22. Pohádkový den za účasti pohádkového krále Václava V., Vydry zvaného a pohádkové družiny. Fotografie zpracováváme a brzy je přineseme na těchto stránkách.

Kosmodrom Žebrák - největší akce roku s Vladimírem Remkem i ohňostrojem v sobotu 22. června, vstup je zdarma

V sobotu 22. června proběhne na Hvězdárně Žebrák největší akce roku: Kosmodrom Žebrák. Těšit se můžete na odpalování vodních raket, vypouštění raket do vesmíru, obří rakety i velké nafukovací Měsíc, odborníci na kosmonautiku, prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka, občerstvení, dílničky, dokonce i ohňostroj přesunutý z pátky a mnohé další. Srdečně vás zveme na Hvězdárnu Žebrák. Vstup je zdarma.

Oslavy Hvězdárny Žebrák budou pokračovat v sobotu akcí Kosmodrom Žebrák i s ohňostrojem

Oslavy Hvězdárny Žebrák budou pokračovat z důvodu výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu na mimořádně nepříznivé podmínky v pátek až sobotní akce Kosmodrom Žebrák. A přesunujeme sem i páteční ohňostroj. Proběhne v sobotu ve 22:00. Michal Šindelář se za námi podívá na Perseidy 9. srpna. Sobotní akce Kosmodrom Žebrák tedy proběhne dle plánu v čase 10:00 - 23:59. 

Koncert Michala Šindeláře na Perseidy, ohňostroj v sobotu na akci Kosmodrom Žebrák

Podle vyjádření Českého hydrometeorologického ústavu bude v pátek čase 17:00 až 21:00 hodin mimořádně nepříznivé počasí pro realizaci našeho programu. Ohňostroj proto přesunujeme na sobotu večer ve 22:00 a Michal Šindelář se za námi podívá na Perseidy 9. srpna. Sobotní akce Kosmodrom Žebrák proběhne dle plánu v sobotu v čase 10 - 23:59. 

POZOR, s ohledem na počasí překládáme páteční program

Podle vyjádření Českého hydrometeorologického ústavu bude v pátek čase 17:00 až 21:00 hodin mimořádně nepříznivé počasí pro realizaci našeho programu, tedy koncert Michala Šindeláře s kapelou a ohňostroje u hvězdárny. Ohňostroj proto přesunujeme na sobotu večer ve 22:00 a Michal Šindelář se za námi podívá na Perseidy 9. srpna. Sobotní akce Kosmodrom Žebrák proběhne dle plánu v sobotu v čase 10:00 - 23:59. V tu dobu už podmínky pro realizaci programu budou příznivé. Děkujeme za pochopení.

Mise splněna - rakety připraveny

Vláďa Slezák v Brně vyzvedl rakety Ariane a Crew Dragon. Jsme tedy připraveni na Kosmodrom Žebrák. Při návštěvě SAAB Aerospace navštívil i kosmickou laboratoř.

Známe výherce výtvarné soutěže Hvězdárny Žebrák

Známe výherce výtvarné soutěže Hvězdárny Žebrák. Veřejně je zmíníme v pátek 21. června. Hned po ránu s námi vyjedou za odměnu na hrad Točník a v 11:00 je vyhlásíme na Náměstí.

KOSMOPROGRAM 22. června na Hvězdárně Žebrák

Kosmodrom Žebrák navštivte vzácní hosté, těšit se můžete na bohatý program včetně velkých modelů raket, odpalování vodních raket, dílniček, občerstvení atd. Srdečně vás zveme po celý den, to hlavní pak bude probíhat celé odpoledne a večer rozsvítíme Měsíc av případě bezoblačné oblohy budeme pozorovat. Vstup je zdarma, těšíme se na vás.

Pohádková hymna

Až budeme v pátek dopoledne vítat krále, můžeme si i společně zazpívat novou hymnu Pohádkového království. Přinášíme vám text.

Oslavy hvězdárny začnou slunovratem

Oslavy 70. narozenin Hvězdárny Žebrák začínají. Slunovrat oslavíme pod hradem Točník pozorováním. Ve 22:00 stačí dorazit za jasné oblohy na parkoviště pod hradem a vystoupat jen pár metrů. Tam budeme s dalekohledem. Zde se pozorování provádí s ohledem na počasí, o tom budeme ještě informovat pomocí sítí...

Představujeme Moonball, poprvé bude k vidění na Kosmodromu Žebrák

Ukradli Měsíc z oblohy... Teď bude nově k vidění na akcích Hvězdárny Žebrák. Podívejte se na fešáka. Má přes tři metry a v noci svítí. Poprvé ho uvidíte 22. června na akci Kosmodrom Žebrák.

V pátek oslaví 70 let Hvězdárny Žebrák Michal Šindelář i s kapelou

Zpěvák Michal Šindelář se chystá na oslavu 70. výročí hvězdárny is kapelou. V pátek 21. června od 20:00 vás čeká koncert, občerstvení a krátce před 22. hodinou i ohňostroj s kulisami města Žebrák, hradů Žebrák a Točník jako hvězdárnou. Vstup je zdarma, srdečně vás zveme.

Známe další jméno odborníka na kosmonautiku na Kosmodromu Žebrák

Máme pro vás samé dobré zprávy. Zajímavosti o kosmonautice se dozvíte i od dalšího přednášejícího, který se vypravil přímo ze Starbase, přijede i Michal Přibyl.