Aktuality

Aktuality » Aktuality
Dubnové náladovky

První dubnový čtvrtek byl pro pozorování nepříznivý. Přesto jarní příroda a barvy noci dělaly divy. A nakonec se i částečně rozjasnilo. Ostatně, podívejte se sami na oblohu, Hvězdárnu Žebrák a hrad Točník.

Do tisku jdou obří obrazy z vesmíru

Právě do tisku zadáváme výrobu obřích obrazů z vesmíru pro novou místnost na náměstí. Obsahovat budou snímky z ESO - Evropské jižní observatoře, která naši myšlenku podporuje, nový snímek z nového kosmického dalekohledu Jamese Weba i snímek s Hvězdárnou Žebrák a hradem Točník v pozadí. Výrobcem našich kvalitních světelných plachet je Luna atelier. S jejich zástupci jsme právě doladili poslední detaily před tiskem. Víc neprozradíme. Máte se na co těšit.

Cesta ke hvězdám odstartuje i z Nupak

Další pořad pro děti z cyklu Hvězdárna dětem - Cesta ke hvězdám proběhne v Nupakách u Prahy. Srdečně vás zveme!

Poprvé s programem Cesta ke hvězdám

První dubnový čtvrtek na Hvězdárně Žebrák patřil opět dětem. Účastníci Klubu malých hvězdářů i pořadu pro veřejnost se mohli poprvé zúčastnit Cesty ke hvězdám. Moc děkujeme za vaši účast!

Hvězdárna Žebrák ve videoklipu skupiny Skřítci

V říjnu loňského roku natáčela svůj videoklip na Hvězdárně Žebrák dětská hudební skupina Skřítkové. Hudbu složil Josef IX., o video se postaral Vláďa Slezák. Premiéra klipu pak slavnostně proběhla v Kolíně. Vy máte nyní jedinečnou možnost podívat se na výsledek i v seriálu V záři hvězd.

Stojánek pro projektor planetária takřka hotov

Pro nové malé planetárium v Žebráku řešíme jednu věc za druhou. Marcel Berger právě dokončil stojánek na projektor a dnes ho budeme instalovat.

Klip z hvězdárny skupiny Skřítkové má premiéru na internetu

Hudební skupina Skřítkové natáčela videoklip na Hvězdárně Žebrák. Dnes bude mít premiéru na YouTube.

SKY ROOM PLANETARIUM už brzy

Novou místnost na Náměstí v Žebráku s malým planetáriem jsme plánovali otevřít 4.4.24 ve 4:04. Ještě nejsme připraveni. Aby bylo vše dokonalé, budeme potřebovat ještě nějaký čas. Ale slibujeme, že to bude už brzy...

Velikonoční stezka

Pro turisty byla v Žebráku připravena nádherná velikonoční stezka. A byl z ní i nádherný výhled na hrady Žebrák a Točník a také na naši hvězdárnu. Přinášíme pár fotografií z krásného výletu.

Kamery jsou na chvíli bez obrazu

Vzhledem k dohodě s provozovatelem internetu na Hvězdárně Žebrák dochází k přepojení kamer, které sledují město a hrady Žebrák a Točník. Omlouváme se tedy za výpadek, nyní můžete ke sledování stavu oblohy využít například naši celooblohovou kameru.

Expedice Ondřejov - informace pro registrované účastníky

Termín speciální exkurze do Astronomického ústavu v Ondřejově se přiblížil. Pro všechny registrované účastníky posíláme servisní informace a všem ostatním připomínáme, že kapacita naší akce je již zcela naplněna.

Stavíme, připravujeme

Některé záležitosti v nové místnosti Hvězdárny Žebrák na náměstí potřebují výrobu přesně na míru. Například stojan na speciální projektor planetária. A tak jsme na Velký pátek vyrazili společně s Marcelem Bergerem nakupovat...

Velikonoční vyjížďka mopedů

V neděli 31. dubna proběhla velikonoční vyjížďka mopedů. Na náměstí se sjelo celkem 52 strojů. Velký sraz mopedů se pak chystá na začátek května.

Poškytávání ve vzdálené galaxii upozorňuje astronomy na nové chování černých děr

Nová analýza odhalila menší černou díru, která opakovaně proráží plynný disk větší černé díry v centru vzdálené galaxie. Zdá se tak, že v srdci vzdálené galaxie dostala supermasivní černá díra škytavku.

Pamatujete si na loňský aprílový žertík?

Loni 1. dubna jsme se vší vážností oznámili, že jsme přestěhovali kopuli z hvězdárny na hrad Žebrák. A představte si, že nás tam pak na našich hvězdárenských programech i několik návštěvníků hledalo... Nebojte, i nadále se na vás budeme těšit na hvězdárně a také nově na Náměstí v Žebráku.

Na Náměstí proběhl první test projektoru malého planetária

Ve spolupráci s Jakubem Tomanem z pražského planetária proběhl na Náměstí v Žebráku první test projektoru v kombinaci s novou malou kopulí planetária. Následně zadáváme výrobu podstavce projektoru, objednáváme novou lampu do projektoru v Japonsku a připravujeme vybavení místnosti včetně grafiky světelných ploch a zatemnění. Máte se na co těšit.

Na Náměstí v Žebráku začala instalace konstrukcí pro SKY ROOM PLANETARIUM

Ve spolupráci se společnostmi DECOLED byly v Žebráku nainstalovány konstrukce pro světelné panely včetně osvětlení a konstrukce pro kopuli malého planetária. Ostatně, podívejte se sami.

Ohlédnutí za Dnem hvězdáren a planetárií

15. března se uskutečnil již po šesté český Den hvězdáren a planetárií, který vyhlašuje Asociace hvězdáren a planetárií. Jeho termín je proměnný, ovšem je volen tak, aby z něho měly největší užitek děti. Byl vybrán měsíc březen, kdy již většinou nemrzne, ale Slunce zapadá dost brzy na to, aby děti v kopuli dalekohledu neusnuly únavou. Dále je volen pátek, aby ani dospělí nemuseli přemýšlet, že ráno budou vstávat do práce a další podmínkou je, aby na obloze byl viditelný Měsíc v období okolo první čtvrti, kdy jsou útvary na jeho povrchu plasticky nasvíceny. A upřímně řečeno, ač astronomové většinou Měsíc, tedy jeho jasný svit, nemají moc rádi, neboť ruší pozorování slabých nebeských objektů, nejen pro děti, ale i pro první kontakt s astronomií některých návštěvníků je to objekt na pozorování nejvděčnější. A tato skutečnost se na mnoha hvězdárnách, které se letos do projektu zapojily, ukázala jako téměř klíčová. Však čtěte dále.

Pozvánka na Pohádkový den v seriálu V záři hvězd

V pátek 21. června převezme král Václav V., Vydra zvaný hrad Točník a přivítá návštěvníky na 22. Pohádkové dni ve městě Žebrák. Oznámil ministr rozhlasu a hvězd Vláďa Slezák na veletrhu Holiaday World v Praze na výstavišti PVA v Letňanech. A zpívající právník Ivo Jahelka představil novou pohádkovou hymnu. O tom všem je tentokrát seriál 222. dílu V záři hvězd.

Střídání času zdá se už není téma. A přitom důvody k řešení trvají.

Středoevropský letní čas (SELČ) u nás začne platit 31. března, kdy se hodiny ve 2:00 SEČ posunou o jednu hodinu vpřed. Letní čas končí poslední neděli v říjnu, letos tedy 27. října, kdy se hodiny ve 3:00 SELČ posunou o jednu hodinu zpět.