Aktuality

Obloha roku 2024

Tiskové zprávy Zapsal Administrator v 03.01.2024

Každý rok, i tento, nám na obloze chystá spoustu zajímavého.

Všechny planety viditelné pouhým okem během noci budou na obloze v září a prosinci, v září v první polovině měsíce, v prosinci naopak ve druhé.

Merkur, planetu Slunci nejbližší, si vychutnáme na večerní obloze pouze v březnu, ranní obloha ji nabídne hned 3x (leden, září a prosinec).

Pro Venuši není rok 2024 příznivý, počátkem roku ji spatříme ráno, dále bude pozorovatelná od září, ale nápadnou večernicí se stane až v prosinci.

Pro Mars je rok 2024 druhým rokem bez opozice, ta nastane až v lednu 2025. Pro jeho pozorování bude tedy nejlepší konec roku, i když období dobré viditelnosti začíná už v srpnu.

Opozice Jupiteru se Sluncem nastává v prosinci, kdy planeta dosáhne jasnosti -2,8 mag, opozice Saturnu pak v září. Prstence planety pozorujeme naposledy po celý rok ze severní strany, pozorovatelé na severní zemské polokouli je tudíž v nepřevracejícím dalekohledu vidí „shora“. Pohled na prstence zboku se nám nabídne až v roce 2025.

Jediným zatměním, které můžeme doporučit k pozorování, bude částečné zatmění Měsíce 18. 9. nad ránem.

Z meteorických rojů budou mít vynikající pozorovací podmínky Eta Akvaridy, neboť jejich maximum nebude rušit Měsíc před novem a ani známé Perseidy nebude Měsíc zapadající před půlnocí rušit.

Opravdovou lahůdkou ale bude, pokud nás předpovědi jasnosti nezklamou, říjnový pohled na kometu C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), která aspiruje na označení „Velká kometa“ a měli bychom ji spatřit i pouhým okem. 

Všechny údaje o pozorovatelnosti úkazů na obloze najdete v sekci AstroInfo po jednotlivých měsících. Za poskytnutí informací velmi laskavě děkujeme Mgr. Lence Soumarové.

Poslední změna: 03.01.2024 v 10:30

Zpět