Aktuality

Jak vnímáte světelné zněčištění?

Zatímco ve dne světlo potřebujeme, v noci je to naopak. Světelné znečištění způsobuje nejen to, že na obloze toho vidíme stále méně. Představuje také riziko zdravotní, bezpečnostní a ekologické. Přirozená tma je pro život většiny organismů stejně důležitá jako přirozené světlo. Střídání světla a tmy je metronomem synchronizujícím fyziologické funkce organismů, včetně člověka. Důsledky nadbytečného umělého světla v noci - světelného znečištění jsou jednou z mnoha daní, které lidské společenství platí za svůj pokrok a rostoucí pohodlí. Světelný "bonus" ve formě nepřirozeného umělého světla se začíná jevit jako nepřiměřený.

Michal Šindelář v pátek na hradě Žebrák

Máme pro vás překvapení! Akci Hvězdárny Žebrák v pátek 11. října v 18:00 navštíví také zpěvák Michal Šindelář!

250x V záři hvězd

Od ledna roku 2020 pravidelně každou neděli zveřejňujeme nový díl seriálu V záři hvězd. A nyní máme důvod k oslavě. Ten další už bude s pořadovým číslem 250.

Nebeské divadlo Petra Horálka

Dechberoucí fotografie, kometa, polární záře a zatmění... Co všechno můžeme v nejbližší době vidět na noční obloze? To nej pro vás vybral Petr Horálek av neděli si trufáme tvrdit, uvidíte jeden z nejkrásnějších dílů seralu V záři hvězd. Navíc s pořadovým číslem 250!

Tatranské hvězdárny 2024

Dovolenou ve Vysokých Tatrách spojili letos Slezákovi i s procházkou okolo observatoří na Skalnatém plese. Přinášíme fotoreportáž.

Nový systém pro planetárium

V planetáriu na náměstí právě testujeme nový systém pro průlety vesmírem, zobrazování souhvězdí a úkazů. V roce 2025 se tedy máte na co těšit.

Krásný dárek z Rokycan

Obdrželi jsme krásný dárek z Rokycan. Astronaut jako Igráček je k sehnání i pro veřejnost na tamní hvězdárně.

Hvězdárna Žebrák v novém propagačním letáčku města

Město Žebrák vydalo nový propagační letáček. Svá místa zde mají i hvězdárna a nové planetárium na náměstí. Letáček seženete na úřadě, v infocentru, a také u nás.

Mezi dárky se objeví i astronauti

Astronaut, který vám přidrží mobil? Nový originální stojánek si můžete pořídit na akcích hvězdárny a planetária v Žebráku.

Na návštěvě v Rokycanech

Po čase jsme se vypravili na dlouho plánovanou návštěvu hvězdárny v Rokycanech. Něco se chystá. Více už brzy.

A to jsme chtěli pozorovat...

Když je to jen trochu možné, hledáme večer k extra pozorování pro veřejnost. Pár dní dopředu se jevilo vhodné úterý. Ale nakonec vidíte sami... Netrpělivě vyhlížíme termín, kdy vás zase pozveme do kopule k hlavnímu dalekohledu pod noční hvězdnou oblohu...

Na skok ve Slaném

Na skok ve Slaném. Nafukovací Měsíc se opět přesunul na Hvězdárnu Žebrák. Už nyní připravujeme další překvapení...

Rezervace na listopadový první čtvrtek spuštěny

Rezervace na listopadový termín programu pro děti a večerního pozorování na hvězdárně je spuštěn na webu.

První říjnový čtvrtek dětem

Za námi je říjnové setkání Klubu malých hvězdářů. Máme radost, jak početnou skupinku dětí letos máme. Následoval program Hvězdárna dětem - Cesta ke hvězdám i s promítáním v planetáriu a návštěvou hvězdárny. 

AstroInfo na říjen jsou v mailových schránkách

Úkazy na obloze, akce pořádané hvězdárnou nebo nejnovější díly seriálu V záři hvězd. To vše jednou měsíčně nabízí e-mail, který rozesíláme zájemcům. A ten říjnový právě odešel.

Zveme vás na Měsíční noc do Nupak

Jste z okolí Prahy? Pak vás zveme na další Měsíční noc Hvězdárny Žebrák. V Nupakách se můžete těšit na velký model Měsíce, fotostěnu, pohádky a vyprávění o Měsíci a v případě bezoblačné oblohy se na Měsíc také podíváme dalekohledem. Srdečně vás zveme.

Dalším hostem seriálu V záři hvězd bude Petr Pravec

Po delším a složitějším hledání termínu k natáčení se nám podařilo setkat s Petrem Pravcem, astronomem z oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu v Ondřejově. Tématem byly novinky v oblasti výzkumu asteroidů.

Předplatné časopisu pro fyziku zná výherce z Noci vědců

Předplatné Československého časopisu pro fyziku získal na Noci vědců Vojta Černý. Gratulujeme!

Astronomický festival on-line

Od 1. do 3. října se u nás po čtvrtstoletí koná Astronomický festival o aktuální podobě světové astronomie. Uskuteční se v Brně a celý její můžete zdarma sledovat online… 

Noc vědců 2024 proběhla z důvodu nepřízně počasí v planetáriu na náměstí

Noc vědců 2024 provázelo deštivé počasí. Proto jsme program přesunuli do planetária na náměstí. Děkujeme všem návštěvníkům za účast.