Aktuality

KOSMOPROGRAM 22. června na Hvězdárně Žebrák

Kosmodrom Žebrák navštivte vzácní hosté, těšit se můžete na bohatý program včetně velkých modelů raket, odpalování vodních raket, dílniček, občerstvení atd. Srdečně vás zveme po celý den, to hlavní pak bude probíhat celé odpoledne a večer rozsvítíme Měsíc av případě bezoblačné oblohy budeme pozorovat. Vstup je zdarma, těšíme se na vás.

Pohádková hymna

Až budeme v pátek dopoledne vítat krále, můžeme si i společně zazpívat novou hymnu Pohádkového království. Přinášíme vám text.

Oslavy hvězdárny začnou slunovratem

Oslavy 70. narozenin Hvězdárny Žebrák začínají. Slunovrat oslavíme pod hradem Točník pozorováním. Ve 22:00 stačí dorazit za jasné oblohy na parkoviště pod hradem a vystoupat jen pár metrů. Tam budeme s dalekohledem. Zde se pozorování provádí s ohledem na počasí, o tom budeme ještě informovat pomocí sítí...

Představujeme Moonball, poprvé bude k vidění na Kosmodromu Žebrák

Ukradli Měsíc z oblohy... Teď bude nově k vidění na akcích Hvězdárny Žebrák. Podívejte se na fešáka. Má přes tři metry a v noci svítí. Poprvé ho uvidíte 22. června na akci Kosmodrom Žebrák.

V pátek oslaví 70 let Hvězdárny Žebrák Michal Šindelář i s kapelou

Zpěvák Michal Šindelář se chystá na oslavu 70. výročí hvězdárny is kapelou. V pátek 21. června od 20:00 vás čeká koncert, občerstvení a krátce před 22. hodinou i ohňostroj s kulisami města Žebrák, hradů Žebrák a Točník jako hvězdárnou. Vstup je zdarma, srdečně vás zveme.

Známe další jméno odborníka na kosmonautiku na Kosmodromu Žebrák

Máme pro vás samé dobré zprávy. Zajímavosti o kosmonautice se dozvíte i od dalšího přednášejícího, který se vypravil přímo ze Starbase, přijede i Michal Přibyl.

S dětmi si na Pohádkovém dni zatančí také Lucie Šindlerová

Už se moc těšíme na Pohádkový den. V pátek 21. června navštíví v 11:00 Náměstí v Žebráku pohádkový král Václav Vydra i se svojí družinou. S dětmi si pak navíc zatančí Lucie Šindlerová, vedoucí taneční skupiny Tancvič.

Úspěšně proběhla Muzejní noc Žebrák

Muzejní noc v Žebráku je za námi. Protože muzeum a hvězdárna mají nyní prostory ve stejné budově na náměstí, program probíhal v planetáriu. Návštěvníky jsme pozvali na akci hvězdárny, došlo i na prohlídku meteoritu Žebrák, který letos oslaví 200 let od pádu, původní zrcadlo hlavního dalekohledu i na promítání pod kopulí planetária a kvíz s krásnými dárky. Máme radost, že jste dorazili v tak hojném počtu.

Vláďa Slezák navštívil ZŠ Průhonice

Ve třetí třídě ZŠ Průhonice proběhl projektový den. Velmi šikovné a zvídavé děti se dozvěděly spousty zajímavostí o vesmíru a mohly nahlédnout i na povrch Slunce. Došlo i na zvídavé dotazy a fotografování robotickým dalekohledem SeeStar.

Máme radost, když to má smysl

Hvězdárna Žebrák byla požádána Anežkou Srbljanović a Pavlem Suchanem o zapůjčení hmatových modelů pro nevidomé. Společně se totiž vypravili do školy Jaroslava Ježka pro zrakově postižené, aby zde vyprávěli o vesmíru. Všechny naše výrobky z 3D tiskáren, pomůcky poskytnuté společnostmi Nesmír i texty v braillově písmu od Jana Floriana jsme proto rádi poskytli. Máme radost, když to má smysl...

Na Kosmodromu Žebrák budou i kosmické dílničky Domečku Hořovice

Vzpomínáte ještě na naši akci v Kulturním klubu? V Dílničkách Ivety Hochmanové z Olešné jste si mohli vyrobit vlastní přívěsky a magnetky s planetami, sluníčkem anebo kosmonautem. A právě takové motivy si připravují milí kamarádi z Domečku Hořovice. Odpoledne 22. června na Kosmodromu Žebrák přímo u hvězdárny tedy očekávejte i pravé kosmické dílničky pro děti!

Proběhlo letošní poslední řádné setkání Klubu malých hvězdářů

Ve čtvrtek 13. června proběhlo poslední setkání Klubu malých hvězdářů v rámci pravidelných hodin. Dětem jsme představili nový robotický dalekohled SeeStar, původní zrcadlo hlavního dalekohledu i jeden z filmů v planetáriu. Všechny členy zveme na naše další akce a zároveň dáme vědět, pokud se bude pořádat nějaké mimořádné pozorování. A nový ročník se otevře koncem června.

Obrázky hradů Žebrák a Točník z výtvarné soutěže

V první polovině roku 2024 proběhla výtvarná soutěž hvězdárny Žebrák. Úkolem bylo namalovat zejména hrady Žebrák a Točník tak, jak je vidět z různých stran z jejich okolí. Moc děkujeme za všechny obrázky, sešlo se jich na padesát. Porota pohádkového království vybere vítěze, kteří vyrazí už v pátek 21. června ráno na hrad Točník s pohádkovým králem Václavem Vydrou. Jména brzy oznámíme.

Astronaut vyzvednut ve Slaném

Astronaut se nedávno pohyboval ve Slaném. Na tamní hvězdárně byl nainstalován nový dalekohled do hlavní kopule a plně vybaven také nový pozorovací domeček. A tak, když jsme vyzvedávali astronauta, pořídili jsme pro vás i pár fotografií. A astronaut pro vaše selfie bude k dispozici v sobotu na Hvězdárně Žebrák na akci Kosmodrom.

Na Kosmodrom Žebrák dorazí v sobotu také Pavel Suchan

Jsme moc potěšeni, že k nám na Kosmodrom Žebrák v sobotu 22. června přijal pozvání také jeden z nejlepších českých popularizátorů astronomie současnosti, Pavel Suchan. Jistě i on prozradí pár zajímavostí například z mise Krtečka a astronauta Andrewa Feustela do kosmu a nové české plány. Máte se na co těšit.

Do hvězdárny z dálnice jen exitem 34 u Hořovic

Pozor, až do 7. července bude probíhat oprava povrchu silnice u obce Bavoryně. Z toho důvodu se k nám nedostanete sjezdem 28 u Zdic, ale pouze exitem 34 u Hořovic. Tak věřím, že si k nám zejména v době oslav 70. výročí hvězdárny cestu najdete...

Všechny nové předměty najdete v našich Dárcích

Doplnili jsme všechny nové reklamní a vzdělávací předměty, které si u nás můžete pořídit, i do kategorie Dárky na webu. K sehnání budou i na naší největší akci 21. - 22. června na hvězdárně a pak na všech akcích hvězdárny i planetária.

Na Kosmodrom Žebrák 22. června dorazí i první československý kosmonaut Vladimír Remek

Máme obrovskou radost. Do města Žebrák a konkrétně na akci Kosmodrom Žebrák dorazí v sobotu 22. června také první československý kosmonaut Vladimír Remek. Podrobnosti o našich oslavách 20. - 22. června se dozvíte také ve videu V záři hvězd v neděli v 9:00.

Největší akce roku 2024 Hvězdárny Žebrák se blíží, podrobnosti ve videu

Největší akce roku 2024 se blíží. Ve dnech 20. až 22. června oslavíme 70. výročí vzniku Hvězdárny Žebrák. Těšit se můžete na pozorování pod hradem Točník, Pohádkový den s Václavem Vydrou, koncert Michala Šindeláře, ohňostroj a v sobotu 22. června vyroste přímo u hvězdárny Kosmodrom Žebrák. Těšit se můžete na obří nafukovací modely raket, představíme i náš nový velký svítící model Měsíce a přivítáme řadu odborníků na kosmonautiku včetně prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka. A bude toho ještě mnohem více. Podrobnosti ve videu.

Poslední setkání Klubu malých hvězdářů proběhne ve čtvrtek 13. června

Ve čtvrtek 13. června v 16:30 se setkáme s dětmi letos v řádném termínu v planetáriu na náměstí u poslední lekce. Pustíme si film, rozdáme dárky, zrekapitulujeme rok a představíme nový robotický dalekohled.