Aktuality

Zprávičky z hvězdárny

Na Hvězdárnu Žebrák opět dorazí televizních štáb Zpráviček ČT Déčko. Držte palce. Už brzy se pak budete moci těšit na reportáž.

Pořad Hvězdárna dětem - Cesta ke hvězdám můžete poprvé rezervovat

Od dubna 2024 startuje nový pořad Hvězdárna dětem - Cesta ke hvězdám. V nejbližší době bude probíhat na Náměstí v nových místnostech SKY ROOM PLANETARIUM a pokračovat na hvězdárně. Místnost se ještě buduje, a tak bude možné navštívit stále v původních prostorách nyní na hvězdárně. Po programu bude následovat prohlídka hvězdárny, návštěva kopule s hlavním dalekohledem av případě bezoblační oblohy i pozorování. Budeme se na vás těšit. Místa si můžete rezervovat na webu.

Pohádkové knihy v Ostravě

Mimo knihkupectví po celé republice postupně Pohádky z hvězd a Příběhy z hvězdárny seženete také na nejrůznějších hvězdárnách a v planetáriích. A máme radost, že je můžete pořídit také v Planetáriu Ostrava!

Březnové AstroInfo ve schránkách

Zajímá vás dění na obloze nebo na hvězdárně? Jan Florian pro vás do mailu vždy jednou měsíčně připravuje AstroInfo. A to březnové už je ve schránkách odběratelů. Zmiňujeme i aktuální pozorovatelnost komety...

Začínáme tvořit na náměstí

Kopule malého planetária je nastěhována v nových prostorách hvězdárny na Náměstí. V úterý přebíráme klíče a s konstruktéry rovnou budeme řešit uchycení kopule v prostoru. Máte se na co těšit...

Velká výtvarná soutěž Žebrák Točník

Při příležitosti 70. výročí Hvězdárny Žebrák a jejímu pasování na Pohádkovou hvězdárnu v roce 2023 bude v pátek 21. června 2024 uspořádán 22. pohádkový den na hradech Žebrák a Točník a ve městě Žebrák. Při té příležitosti vyhlašujeme 1.3.2024 výtvarnou soutěž pro všechny, které baví malování. 

V Žebráku a na hradech Žebrák a Točník proběhne 22. Pohádkový den

V roce 2023 navštívil Hvězdárnu Žebrák král Pohádkového království Václav V. Vydra zvaný, aby pasoval Hvězdárnu Žebrák na Pohádkovou hvězdárnu, ministr rozhlasu Vláďu Slezáka na ministra rozhlasu a hvězd a aby oznámil, že v roce 2024 má v plánu převzít hrad Točník po Václavu IV. a přijet na Pohádkový den do města Žebrák i s celou družinou. A tak se i stane. Přesně v den, kdy Hvězdárna Žebrák bude slavit 70. výročí vzniku.

Pohádku z hvězd o zvířátkách natočil zpěvák Jakub Smolík

Pohádky z hvězd stále dál dostávají svoji zvukovou podobu. Připravujeme totiž CD plné audio pohádek pro děti. Zbývá už jen několik posledních nahrávek. O namluvení další z nich se postaral zpěvák Jakub Smolík. Tentokrát šlo o pohádku O zvířátkách, která pozorovala noční nebe z knížky Pohádky z hvězd.

70. narozeniny Hvězdárny Žebrák oslavíme ve velkém

Okolo letního slunovratu oslavíme 70 let Hvězdárny Žebrák. A bude to oslava velkolepá. Začneme už 20. června u brány pod hradem Točník speciálním programem a pozorováním. V pátek 21. června se vytvoří Pohádkový den a večer plánujeme koncert i ohňostroj a další překvapení. A o den později, tedy v sobotu 22. června vznikne u hvězdárny Kosmodrom Žebrák. Chystáme pro vás obří modely raket a pár modelů i odpálíme... Více podrobností připravujeme...

Manévry v Žebráku

Malý krok pro člověka, velký pro hvězdárnu. Právě dnes došlo díky městu Žebrák k přesunu kopule malého planetária ze skladovacích prostor do nového prostoru Hvězdárny Žebrák na náměstí. Příští týden začneme pracovat na instalaci kopule i projektoru. Máte se na co těšit.

V dubnu proběhne další Žebrácký vandr

Baví vás turistika? Zveme vás na další Žebrácký vandr. Podrobnosti na plakátu.

Příběhy z hvězdárny i Pohádky z hvězd seženete v prodejně Radioservisu na Vinohradské v Praze

Obě naše knihy, tedy Příběhy z hvězdárny i Pohádky z hvězd, seženete v prodejně Radioservisu na Vinohradské 12 v Praze v budově Českého rozhlasu. Stejně tak i gramofonovou desku Symfonie pro planetku. 

Návštěva experimentální hvězdárny a hradu Sovinec

Poblíž hradu Sovinec na Moravě se nachází také experimentální hvězdárna Zdeňka Řehoře. My vás zveme k její prohlídce. A nahlédneme i na místa, kde jsme v 90. letech pořádali astronomická pozorování přímo z hradu.

Zdraví vás Hvězdokuk

V roce 2005 vymyslel výtvarník Milan Šurman pro akce Astropraktikum maskota. Keramický ptáček, který v křídlech drží časopis Astronomie dnes a dalekohled dostal v hlasování jméno Hvězdokuk. Pojmenovala ho tak Miluše Nedělníková z Bedihoště. Vybraní účastníci akce jej dostali jako ocenění. Maskot se pak stal i logem časopisu Astronomie dnes a například v roce 2001 byly vyrobeny speciální plakety a dostali jsme i keramické kopie od dětí. Původního maskota ovšem nikdo nikdy nepřekonal. Nyní jsme získali jeho originál do sbírky. PS: Máte ho doma? Kdyby vám náhodou překážel, budeme rádi i za další kousky! A třeba se náš maskot dočká i nové například 3D podoby.

Příběhy z hvězdárny také v olomoucké Šantovce

V knihkupectvích po celé republice stále můžete sehnat naši novou knihu Příběhy z hvězdárny. Také v olomoucké Šantovce.

Nový prostor Hvězdárny Žebrák na náměstí v pilných přípravách

Něco vám ukážeme. Město Žebrák nám připravuje prostor, který bude na náměstí sloužit pro naše malé planetárium a prezentační místnost. Právě se uklízí, maluje, připravuje se montáž žaluzií a stěhování kopule planetária. Jakmile tyto práce budou dokončeny, čeká nás vesmírná výzdoba místnosti, instalace projektoru a příprava na dubnové zahájení provozu. Máte se na co těšit.

Vzkazy pro hvězdárnu

Je to tu moc pěkné. Anebo: Stali jsme se fanoušky hvězdárny... Jsme moc rádi, jak hezké zprávy nám píšete. Ostatně výběr několika z nich přidáváme. Návštěvníci je napsali v loňském roce při akcích hvězdárny.

Program Hvězdárny Žebrák v březnu

První čtvrtek v měsíci a Den hvězdáren, takový bude probram Hvězdárny Žebrák v březnu 2024.

Vláďa Slezák z Hvězdárny Žebrák bude hostem Rádia Junior

Co se letos bude dít na noční obloze? A na Hvězdárně Žebrák? Vláďa Slezák bude hostitelem pořadu Všudykuk Jany Rychterové na rádiu Junior. Nedělní kukátko do světa cool zajímavostí začíná v 9:00 jako premiéra našeho seriálu V záři hvězd. 

S kolegy z jičínské hvězdárny právě vyvíjíme novou otočnou mapu oblohy

Ještě dokonalejší bude další verze otočné mapy oblohy. Zadní strana bude obsahovat mapu Měsíce s popisem kráterů, moří i místy, kde přistáli lidé v misích Apollo. Máte se na co těšit. Tisknout se bude letos na jaře.