Aktuality

Na obloze se chystá krásná podívaná 20. - 24. dubna!

Aktuality Zapsal Administrator v 20.04.2015

Dnes večer to bude ale podívaná! Měsíc v malém srpku s viditelnou i neosvětlenou částí, Venuše, Plejády, Orion, Sirius, Jupiter... Doporučujeme!!! A stačí jen pouhým okem. Vizualizaci dnešního večera najdete na obrázku níže:

 

A ještě jeden krásný komentář od jedné ze čtenářek našeho webu: Dobrý den, chtěla bych Vám poděkovat za to, že jsem na Vašich stránkách našla vysvětlení k tomu co jsem včera večer viděla za „hvězdu“ pod Měsícem… vrtalo mi to docela hlavou, protože i když na oblohu koukám dost často, tohle jsem tam ještě neviděla :o)) Děkuji alespoň to vysvětlím i dětem… :o) Mějte se hezky a mějte stále tak super stránky!! Lenka 

Lenko, moc děkujeme a budeme se snažit, tak ještě dnešní večerní obrázek, pokud bude jasno:

A ještě jedna připomínka! V noci z 22. na 23. dubna nastane maximum meteorického roje Lyridy a podmínky pro pozorování budou v druhé polovině noci mimořádné. Jednak průlety meteorů nebudou ovlivňovány svitem Měsíce a hlavně v časných hodinách 23. dubna spatříme až 18 meteorů za hodinu. A některé budou pravděpodobně velmi jasné, půjde tedy o bolidy. Možná je zachytí i naše zařízení v projektu Bolidozor. Mateřskou kometou roje je kometa C/1861 G1 (Thatcher) s oběžnou dobou 415 let. Naposledy se ke Slunci přiblížila v roce 1861, znovu se jí dočkáme v roce 2276. Přejeme krásné zážitky pod noční oblohou.

23. dubna se pak bude Měsíc dále vzdalovat den co den od Venuše a bude "dorůstat. I nadále ale Venuše bude po pravé straně od Měsíce jako nejjasnější objekt po Měsíci na obloze.

Poslední změna: 23.04.2015 v 20:59

Zpět