Aktuality

Noc vědců 2021 na Hvězdárně Žebrák 24. září na téma čas

Aktuality Zapsal Administrator v 16.09.2021

Hlavním tématem letošní Noci vědců je čas. Co si připravila Hvězdárna Žebrák? To se dozvíte z dalšího videa V záři hvězd. Těšíme se na vás v pátek 24. září od 17 hodin. Hlavní program chystáme na 19. hodinu.

Máme pro vás i 6 podcastů na téma Astronomie a čas:

Poslechněte si šest zajímavých vyprávění o souvislosti astronomie a času, která vznikla při příležitosti Evropské noci vědců. Ta se uskuteční v pátek 24. září na mnoha místech ČR. Hlavním tématem letošního ročníku je právě "čas". Texty podcastů připravili přední čeští odborníci.

Jak šel čas s kosmonautikou?

64 roků - je to dlouhá nebo krátká doba? Poslechněte si dějiny kosmonautiky ve dvou minutách, pravda, ve velké zkratce s vytyčením těch hlavních událostí. Zajímavě a stručně. Autor textu Milan Halousek, předseda Astronautické sekce České astronomické společnosti. Namluvil Vladislav Slezák. 

Čas a astronomie

Každý obor má svou časovou škálu. Někdo zkoumá děje ve zlomcích sekundy, astronomové pak v milionech a miliardách roků. A jaké to přináší těžkosti? S čím se musíme vyrovnat? Dozvíte se v krátkém čase tohoto podcastu. Text Dr. Soňa Ehlerová, Astronomický ústav AV ČR. Namluvil Vladislav Slezák.

Vesmír a čas

Jak moc je vesmír v čase neměnný? Jsou stálice opravdu stálice? A míří zemská osa neustále k Polárce? Vesmír jako dynamický systém proměňující se v čase, to je dnešní pohled na svět kolem Země. Text Dr. Soňa Ehlerová, Astronomický ústav AV ČR. Namluvil Vladislav Slezák.

Jak nám plyne čas

Přesný čas v minulosti určovaly hvězdárny. Vzpomínáte na oznamování pravého poledne v Praze mávnutím praporu a výstřelem z děla?  Že ne? V pořádku. Dnes je to stejně jinak. Autor textu Ing. Štěpán Kovář, Česká astronomická společnost. Namluvil Vladislav Slezák.

Čas a česká astronomie

Praha jako evropské centrum astronomie. Tycho Brahe, Johannes Kepler, Albert Einstein pracovali na poznání vesmíru právě v Praze. A pak je tu Československo s fenoménem lidových hvězdáren. Autor textu Ing. Štěpán Kovář, Česká astronomická společnost. Namluvil Vladislav Slezák.

Může čas zamrznout?

Světlo nestárne, ale využít rychlost světla nedokážeme. Stárneme víc u moře nebo na horách? A jak je to u černé díry? Text Dr. Jiří Svoboda, Astronomický ústav AV ČR. Namluvil Vladislav Slezák.

 

A jaký bude program 24. září na Hvězdárně Žebrák?

17:00 otevření hvězdárny, prohlídka prostor s průvodci - astronomy hvězdárny, možnost zapojení se do losování o ceny, vyzvednutí dárku Noci vědců

19:00 hlavní program hvězdárny - prostor za hvězdárnou

přivítání

audiopohádka s Michalem Malátným

podcasty Astronomie a čas

promluva na téma čas od Jana Floriana a Vladislava Slezáka

promítnutí filmu Astronomie v proměnách času

pohled do nebe a čas - s programem Stellarium komentují V. Slezák a J. Florian

podrobnosti o planetce 131181 Žebrák

předpremiéra V záři hvězd o natáčení v kostele sv. Vavřince

pozvánka na Slavnostní koncert pro planetku

losování odměn Noc vědců

novinky z Měsíce, info o pozorovatelnosti planet a objektů noční oblohy

rozhlasový Meteor o planetce Žebrák

 

 

V případě příznivého počasí po setmění pozorování vesmíru velkým dalekohledem v kopuli

 

A další pozvánky jsou tady:

 

 

 

 


 

Poslední změna: 23.09.2021 v 07:07

Zpět