Aktuality

Už na neděli 12. dubna chystá Hvězdárna Žebrák velký dětský program v Kulturním klubu Žebrák!

Aktuality Zapsal Administrator v 07.04.2015

V neděli 12. dubna proběhne ve velkém sále Kulturního klubu Žebrák premiérově "DĚTSKÝ ASTRONOMICKÝ WORKSHOP S DÍLNIČKAMI" pro širokou veřejnost. Zveme vás na odpoledne plné pohádek, soutěží, malování, vystřihování, sestavování souhvězdí z hvězdiček, soutěží o pohádková DVD a další dárky, zábavné odpoledne pro děti, workshop s komiksovou knížkou Viktorka a vesmírná dobrodružství s autorkou Klárou Smolíkovou, vymalovávání dřevěných planetek s Tvořivým rájem Hořovice, dětském vystoupení atd. Tak velký a bohatý program v Žebráku ještě neproběhl! A vy můžete být u toho! Stále přijímáme rezervace. Na této stránce navíc budeme aktualizovat další informace a podrobný program denně až do termínu samotné akce!

 

Chcdete vědět více o Viktorce? Tady jsou podrobnosti!

Klára Smolíková, Honza Smolík - Viktorka a vesmírná dobrodružství

Komiksové příhody holčičky Viktorky, která putuje nekonečným vesmírem na palubě kosmické lodi Lítavice a spolu s pilotem Žabžou a navigátorem Flájem zažívá různá dobrodružství. Příběhy vycházely ve Čtyřlístku v letech 2004–2010, takto pohromadě však vycházejí poprvé.

Vítejte na palubě vesmírné lodi Lítavice, která právě startuje na velkou meziplanetární výpravu! Setkáte se na ní se záludnými obyvateli planety kamenů, uvidíte, jak si vybírá následníka král Superstár, a vypravíte se za vzácnými rostlinami na planetu Florion. Dozvíte se, že planeta Žabouch by mohla být ideálním místem pro letní dovolenou, kdyby v tom nebyl drobný háček. Zažijete nouzové přistání na planetě Hájtek a trable s vesmírnými černými pasažéry. Spolu se Žabžou se zapotíte při pilotních zkouškách a ochladíte se během putování po Ledové planetě. Navštívíte záhadný Robopark, který se nazdařbůh potuluje vesmírem, a mnoho dalších podivuhodných míst.

O autorech:
Klára Smolíková řadu let spolupracuje s dětskými časopisy, píše také přímo pro děti a vymýšlí scénáře ke komiksům i počítačovým hrám. Spolupracuje na lektorských programech pro muzea (pro Národní muzeum nebo Husitské muzeum v Táboře), publikuje metodické materiály pro ZŠ a externě spolupracuje s Pedagogickou fakultou UK v Praze. V Portálu je spoluautorkou knih Hračky a masky z papíru, Chyťte Bycha, Ve škole straší, Šimonovy pracovní listy 11 a 12. Mezi její další úspěšné knihy patří např. Řemesla nebo komiks Husité.

Honza Smolík tvoří ilustrace a hádanky pro dětské časopisy, ilustruje knihy, učebnice, pracovní listy a výukové materiály, hravě vzdělávací weby i výstavní panely. Kreslí komiksy autorské i podle zadaných námětů a scénářů. Dlouhodobě spolupracuje s nevládními organizacemi, zvláště v oblasti environmentální výchovy. Pro Portál ilustroval např. Šimonovy pracovní listy 11 a 12, knihy Skáčeme, běháme a hrajeme si na hřišti a pod střechou či Ve škole straší. Jeho ilustrace zdobí i mnohé další úspěšné tituly, např. Řemesla nebo komiks Husité.

Viktorka má také svoji vlastní facebookovou stránku. Viktorka a vesmírná dobrodružství je také název interaktivní výstavy, která knihu doprovází. Poté, co ji děti viděly v Galerii umění pro děti a v Chodovské tvrzi v Praze, bude její další zastávka patřit Brnu. Mezitím ale část této interaktivní výstavy bude k vidění i na akci Hvězdárny Žebrák v Kulturním klubu! Pod vedením autorky Kláry Smolíkové se děti vydají na výpravu po historii komiksu. Naučí se abecedu komiksových citoslovcí, druhy komiksových bublin i užitečných piktogramů. A komiksy se nebudou jen psát a kreslit, ale i hrát.



 

Více o Viktorce: https://www.facebook.com/Viktorkakomiks

nebo na http://klarasmolikova.cz/

Tvořivý ráj Hořovice si pro děti na nedělní velkou dětskou akci Hvězdárny Žebrák ve velkém sále Kulturního klubu připravil krásné dřevěné vyřezávané Slunce a planety Sluneční soustavy o velikosti cca 7,5 cm i s popiskami, které si děti samy budou moci vybarvit. Více o Tvořivém ráji Hořovice na www.tvorivyraj.cz

 

Hlavní program
14:05 zahájení a představení
14:10 promítání pohádky
14:15 seznámení s programem a doprovodným programem, výzva k malování obrázků, k odevzdání cca v 16:15
14:20 promítání dětských obrázků a povídání o Slunci a planetách
14:40 dětský kvíz o ceny
14:50 představení stanovišť - do mikrofonu si ho uvedou Klára Smolíková, Tvořivý ráj a Hvězdárna Žebrák
15:00 start workshopu a dílniček

Z Hvězdárny Žebrák
-Astronomické pexeso
-Namaluj Hvězdárnu Žebrák nebo objekt ve vesmíru
-Omalovánky sluneční soustavy
-Astronomický kvíz
-Poznej sluneční soustavu a objekty ve vesmíru a seřaď je dle vzdálenosti od Slunce
-Sestav souhvězdí z hvězdiček
-Astronomické pohádky a soutěže o ceny

Z Tvořivého ráje Hořovice
-Malování planetek a mnohé další

Z nakladatelství Portál
-Hry s komiksem Viktorka a vesmírná dobrodružství včetně pracovních listů

Občerstvení zajištěno Kulturním klubem Žebrák
Viktorka a vesmírná dobrodružství - prezentace na podiu, případné sestavení komiksu pro všechny, poté přesun na stanoviště s možností zakoupení knihy

16:00 dětské vystoupení, připomínka malování obrázků a programu na stanovištích
16:10 vyhodnocení Viktorky
16:15 losování obrázků a výhry - dětská DVD atp.
16:20 pozvánka na dětské programy na hvězdárně, zasílání info pro děti a klub dětí Orion
16:25 ukázky pohádek a večerníčků a jejich hádání
16:45 pohádka  
17:00 ukončení akce

Program workshopu 3 křídla - Viktorka, Tvořivý ráj, Hvězdárna Žebrák

Jakékoliv dotazy a rezervace: Hvězdárna Žebrák - 602 530 515 - díky rezervacím se nás sešlo už hodně, ale můžete přijít i bez rezervace!

Poslední změna: 09.04.2015 v 23:24

Zpět